top of page

                                                                                      ALOHA!

                                                           Wat houdt een Lomi Lomi massage in?

Massage is één van de oudste en meest krachtige vormen van heling. Hiervan is de Lomi Lomi massage één van de meest diepe vormen. Maar wat maakt Lomi Lomi zo speciaal, hoe werkt het en hoe onderscheidt het zich van andere vormen van massage?

Wat betekenen de woorden Lomi Lomi ? Het woord Lomi Lomi  betekent simpelweg massage. Het is een unieke, helende massage afgeleid van de oude Polynesiërs of, specifieker, de Meesterhelers van Hawaii. Om de diepte van Lomi Lomi massage te begrijpen, helpt het om de Hawaiiaanse filosofie genaamd Huna te begrijpen en hoe deze filosofie zich verhoudt tot lichaamswerk en heling. Een fundamentele aanname van Huna is dat alles verlangt naar harmonie en liefde. Maar hoe vertaalt dit zich naar massage? Misschien kan dit het best worden begrepen door een alternatieve naam van Lomi Lomi te geven, namelijk de “Liefhebbende Handen” massage. Het wordt zo genoemd doordat het zacht, maar tot diep in het lichaam verzorgend is. Hierdoor kan de ontvanger ontspannen, zich overgeven en simpelweg “zijn”. Terwijl techniek een belangrijk onderdeel is van de massage en  heling, wordt het meeste werk  gedaan door liefde, complete en diepe focus van de gever, liefhebbende handen en een liefdevol hart.

Een vloeiende massage, gecombineerd met erg liefdevolle aanrakingen, ontspant het hele wezen. Dit helpt bij het loslaten van oude overtuigingen, patronen en houdingen, die beperkingen kunnen veroorzaken en die opgeslagen zijn in de cellen van ons lichaam. Vaak wordt er gedacht dat onze herinneringen en overtuigingen, onze “programmeringen”, opgeslagen zijn in ons hoofd of onze hersenen. Dit is echter niet het geval, want het geheugen en andere programmeringen zijn in feite opgeslagen in alle cellen van ons lichaam. 

De Hawaiianen bekijken alles vanuit energiestromen, waardoor ze geloven dat een idee of overtuiging energie kan blokkeren net zoals een spierspanning dat kan. De Lomi Lomi massage helpt deze blokkades op te heffen en geeft de energie tegelijkertijd een nieuwe richting. De Hawaiianen zien alle aspecten van het lichaam als één en geloven dat het fysieke en het mentale allebei onderdeel zijn van het “hele” zelf. Als heling ontstaat op één laag, heeft het ook invloed op andere lagen. Lomi Lomi is dus niet slechts een fysieke ervaring, maar heelt ook op mentaal, emotioneel en spiritueel niveau.

Harmonie is hierbij belangrijk. Als harmonie ontbreekt, dan heeft dat fysieke, mentale, emotionele of spirituele pijn tot gevolg. Ziekte is een staat van spanning, dat leidt tot weerstand en dat blokkeert energiebeweging.  Lomi Lomi helpt om dit op te heffen en faciliteert daarmee de weg naar heling. Op de fysieke laag, wordt door Lomi Lomi stress en spanning opgeheven, hierdoor gaat het bloed  beter stromen , worden de lymfeklieren  gestimuleerd en afvalstoffen afgevoerd.

                                                    Hoe wordt een Lomi Lomi massage uitgevoerd?

Dus wat gebeurt er tijdens een Lomi Lomi massage? Een Lomi Lomi begint meestal met een stilte tussen de gever en de cliënt, vaak met de handen van de gever zacht rustend op de rug van de cliënt. In deze stilte zal de gever zachtjes een zegen of gebed uitspreken, vragend of de heling die nodig is mag plaatsvinden tijdens de massage. Eventueel kan de ontvanger aan de cliënt vragen of hij of zij een bepaalde intentie wil meegeven aan de heling die hij of zij zou willen ontvangen. De masseuse zal vervolgens intuïtief werken met de cliënt. In dit opzicht is er dus geen format of volgorde in de massage en zijn geen twee Lomi Lomi massages hetzelfde.

De massage wordt gegeven in vloeiende, ritmische bewegingen door het gebruik van zowel de handen als de onderarmen. Sommige mensen beschrijven dit gevoel als zachte golven die over het lichaam bewegen. Een ander kenmerk is dat verschillende gedeeltes van het lichaam gemasseerd kunnen worden op hetzelfde moment. Zo kan één arm of hand bijvoorbeeld werken aan een schouder en de andere aan de tegenovergestelde heup. Door geen gebieden  geïsoleerd te behandelen, ontstaat er een diep gevoel van balans en harmonie. De massage kan door één persoon worden gegeven of door twee of meer personen die samenwerken. Twee personen die masseren kunnen de ontvanger bijvoorbeeld in een nog diepere staat van ontspanning brengen, aangezien het niet mogelijk is je op vier handen tegelijk te focussen.  Het is echt een heerlijke en een tamelijk overweldigende  ervaring.

Enerzijds kan de massage soms langzaam en zeer ontspannend zijn, omdat de masseuse intuïtief werkt. Anderzijds kan de massage soms ook sneller en meer verkwikkend zijn voor het lichaam. Soms kan de ontvanger emotioneel worden, aangezien de massage negatieve emoties, overtuigingen en andere “dingen” die in de cellen van het lichaam zijn opgeslagen kan losmaken. Dit wordt veroorzaakt door de helende werking van de massage die nog lang na de massage kan doorwerken.

Een ander belangrijk verschil met andere massages is dat de persoon direct op het vinyl van de tafel ligt in plaats van op een handdoek. In plaats van bedekt te zijn met handdoeken, is de ontvanger slechts afgedekt met een dun kleed of handdoek. Hierbij is het merendeel van het lichaam onbedekt, de waardigheid van de cliënt in acht nemende.  Dit maakt het een stuk makkelijker om het volledige en onderlichaam te masseren, zonder de flow van de massage te onderbreken. Je zou kunnen denken dat het koud is in de winter. Om dit te voorkomen en het comfort van de client zeker te stellen, kan de ruimte extra verwarmd worden.

Techniek is belangrijk, maar de prioriteit is de liefde voelen voor het lichaam door de intuïtie te gebruiken. Zo is de massage “goed” voor de cliënt. De cliënt op tafel moet niet gezien worden als iemand die genezen moet worden, maar als een wezen dat teruggebracht mag worden in harmonie en balans. Het is belangrijk te onthouden dat de gever niet heelt, maar de heling kanaliseert.

                                                                                  Energiestromen

Lange masserende bewegingen over het volledige en onderlichaam brengen de energiestroom op gang, maken het lichaam zacht en bevorderen een vrije en overvloedige stroom van levensenergie in de ontvanger. Volgens de Huna filosofie, kan energie ook geblokkeerd raken in de gewrichten. Zachte strekkingen van het lichaam en rotaties van de gewrichten worden daarom toegepast om te helpen spanning op te heffen en de energiestroom te bevorderen. Ook dit wordt niet geforceerd, aangezien er wordt gelet op het voelen van de weerstand of het comfort van de ontvanger. De masseuse kan ook neuriën op bepaalde momenten tijdens de Lomi Lomi massage. Deze vibratie helpt de versterkte energie om blokkades op te heffen.

Danswerk of hula bewegingen, gecombineerd met ademtechniek van de masseuse zijn ook een belangrijk en integraal onderdeel van Lomi Lomi. De reden voor de hula dans tijdens de massage is niet alleen omdat het er leuk uitziet, maar deze bewegingen zijn belangrijk om de energiestroom van zowel de masseuse als de ontvanger op hoog niveau te houden. Dit gecombineerd met de ademtechniek tijdens de massage is belangrijk bij het bevorderen van de energiestroom.  Het delen van de adem, de essentie van de schepper, universele energie of welke naam je het ook wil geven, is een oud Hawaiiaans gebruik en helpt de energiestroom enorm.

 

                                                                         De Liefhebbende Aanraking

In het begin van dit artikel zei ik: “Aloha”. De Aloha geest verwijst naar de vriendelijke accepterende houding van de bevolking waar Hawaii zo bekend om staat.  Aloha staat voor zoveel meer dan hallo,  dag of liefde. De diepere betekenis is “liefdevol delen van de levensenergie in het nu”. Dit is één van de geheimen van Lomi Lomi en het lichaam van de ontvanger net zo lief te hebben en te koesteren als je eigen lichaam.

Aunty Margaret, één van de oudste en alom bekende docenten van Lomi Lomi, definieert Lomi Lomi als “De Liefhebbende Aanraking – een connectie van het hart, de handen en de ziel met de bron van het leven”. Lomi Lomi leerlingen leren de liefde van het hart door de handen te laten vloeien om zo te verbinden met de ziel van de ontvanger. Genezing wordt versterkt door liefde, liefde die gegeven wordt en liefde die ontvangen wordt. Het Oxford woordenboek geeft genegenheid als definitie van liefde, oftewel een diepe of gepassioneerde affectie voor iets of iemand. Voor de Hawaiianen betekent het zoveel meer, omdat het ook tolerantie, vergiffenis, acceptatie, waardering, mededogen, respect en zoveel meer betekent. Dit is de basis van een Lomi Lomi massage.

 

-

 

 

 

 

 

 

Bron:  Tracey Lakainapali

bottom of page